
Kinoa Nedir
Kinoa antik Güney Amerika’da ait olan ve binlerce yıl sonra farkına varılan bir tam tahıl türüdür.
Varlığından son birkaç yıldır haberdar olunan kinoa, içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde ‘’süper gıda’’ olarak tanımlanmaktadır. Bilinirliğinin artmasıyla birlikte özellikle beslenme uzmanları tarafından günlük beslenme ve diyetlerde önerilmektedir.
Kinoa nedir? Nereden gelmiştir? Sağlığa olan faydaları nelerdir?
İlk kez 7.000 yıl önce And Dağları’nda yetiştirilmeye başlanmış olan kinoa, İnka Medeniyeti tarafından kutsal gıda olarak görülüp ‘’tahılların anası’’ olarak nitelendirilmiştir.
Geçtiğimiz yıllardan itibaren tüm dünya tarafından bilinmeye başlayan kinoa, günümüzde en yoğun olarak Bolivya ve Peru’da yetiştirilmektedir.
Birleşmiş Milletler(BM)’in dünyadaki mevcut açlığa karşı çözüm olarak nitelendirdiği kinoanın bilinirliği ve farkındanlığını artırmak için 2013 yılını ‘’Dünya Kinoa Yılı’’ ilan etmiştir.
KİNOANIN ÇEŞİTLERİ
3.000 çeşidi olan kinoanın en çok yetiştirlip, tüketilen çeşitleri beyaz, kırmızı ve siyah kinoadır. Ayrıca bu üçünün karışımı olan bir kinoa çeşidi de tüketilmektedir.

Dünyada en fazla bilinen ve tüketilen çeşidi beyaz kinoadır. Kinoa’nın besin değerleri çeşitlerine göre de farklılık göstermektedir.
YÜKSEK BESİN DEĞERLERİNE SAHİPTİR
Kinoayı bu kadar popüler ve kullanılır yapan en önemli özelliği yüksek besin değerlerine sahip olmasıdır.
Pişmemiş 100 g.’nda;
- 334 kcal Enerji
- 7,33 g yağ
- 50,83 g yağ
- 42,52 g lif
- 13,67 g protein bulunmaktadır.
Kinoa; protein, lif ve demir kaynağıdır. Ayrıca yüksek oranda fosfor içerir. Kinoanın en temel özelliği kaliteli protein kaynağı olmasıdır.
Proteini oluşturan 20 amino asit vardır. Bu 20 asitten 9’nu vücudumuz kendisi üretmez ve gıdalarla alınması gerekir. Kinoadaki protein vücudumuzun üretmediği 9 amino asidi içermektedir. Protein kalitesi ete yakındır fakat proteinin emilim gücü etten daha yüksektir.
Kinoa vejetaryen beslenmede önemli bir protein kaynağıdır.
SAĞLIĞA YARARLI BİTKİSEL BİLEŞENLER İÇERİR
Kinoa, saponin, fenolik asit, flavonoid ve betalain gibi bitkilerde bulunan bileşenler içermektedir. Bu bileşenler vücutta antioksidan görevi üstelenerek, vücuda zarar veren serbest radikal moleküllerini yok etmektedir.
Peru’da yapılan bir araştırmada, 10 farklı tahıl arasında yapılan antioksidan testlerinde, kinoa %86’lık antioksidatif özellikleri sahip olması sayesinde ilk sırada yer almıştır.*
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Kinoa bir tam tahıl çeşididir.
Yapılan araştırmalar tam tahılların, Tip 2 Diabet hastalağında kan şekeri kontrolünün sağlanmasına ve hastalığa yakalanma riskinin azaltılmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.*
Uzun bir zaman diliminde, geniş çaplı yapılan bir araştırmaya göre günde sadece 16 gram tam tahıl lifi tüketen bireylerde Tip 2 Diabet hastalığına sahip olma riskini %33 azalttığı belirlenmiştir.*
SAĞLIĞA OLAN DİĞER FAYDALARI
Kinoa vücut metabolizmanın düzenlenmesi ve güçlü kılınmasına yardımcı olurken, enflamosyonlara (iltihap)karşı da etkili bir gıdadır.
Metabolizmaya Faydaları Vardır
Kinoa kanında yüksek oranda kolesterol ve trigliserid bulunan kişiler için iyi bir tercihtir.
Yapılan bir araştırmada 6 hafta boyunca günde 50 gram kinoa tüketimi yapan bir bireyin toplam kolesterol, trigliserid ve okside kolesterol(LDL) oranlarında azalma gözlemlenmiştir.*
Bununla birlikte faydalı kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünde az bir miktarda düşüşe sebep olduğu da belirlenmiştir.
Mısır gevreği ile karşılaştırılmasının yapıldığı başka bir araştırmada ise kinoanın trigliseridi, toplam kolesterolü ve okside (LDL) kolesterolü daha etkili bir biçimde düşürdüğü gözlemlenmiştir.*
Enflomasyonlara(iltihap) Karşı Etkilidir
Kronik iltihaplar, tip 2 diabetler, kanser hastaları ve kalp hastaları ile birlikte çok geniş bir hastalık grubunda görülmektedir.
Uzun dönem gözlemlere ve testlere dayanan istikrarlı ve tutarlı araştırmalar, yüksek antioksidatif bileşenlere sahip yiyeceklerin vücuttaki iltihaplara karşı faydalı olduğunu ortaya koymuştur.*
KİNOA NASIL TÜKETİLİR
Kinoa çok farklı yollarla tüketilebilen bir gıda maddesidir. Kinoayı pişirmeden önce soğuk suda bekletmeniz, eğer böyle bir zamanınız yok ise akan suyun altında yıkamanız tavsiye edilmektedir.
Kinoa aynı pirinç gibi 2 bardak suya 1 bardak kinoa şeklinde pişirip tüketilebilir. Normal su yerine et suyu ya da tavuk suyu kullanılabilir, çeşitli baharatlarla tadı daha da zenginleştirilebilir.
Kinoa, diğer tahıllar gibi ana yemek, yan yemek, garnitür, salata vb.şekilde kullanılabildiği gibi, farklı yemeklerin içerisine tatlandırıcı ve farklılaştırıcı olarak da kullanılabilir.
Kinoayı kullanabileceğiniz bazı beslenme alanları;
- Salata yapma amaçlı doğranmış sebzelerle karıştırılıp soğuk ya da sıcak şekilde,
- Baharatlarla tatlandırıp yan yemek ya da garnitür şeklinde,
- Kahvaltılarda mısır gevreğine, muz ve yaban mersini ile birlikte ekleyip, karıştırarak,
- Paprika biberiyle birlikte vejetaryen yemeklerine ilave ederek,
- Acı kırmızı biberle birlikte çeşitli yemeklere ekleyerek,
- Ispanak ve lahana tarzı sebze salatalarına ekleyerek.
- Tatlı ve çöreklerde
Kinoa Tarifleri için sitemizi inceleyebilirsiniz.
Cevap bırakın