Çiya Tohumu Nedir
Çiya Tohumu Nedir

Çiya | Chia Tohumu Nedir?

Çiya bitkisinin siyah ve küçük tohumlarına, çiya tohumu denmektedir. Çiya tohumu, Meksika ve Guetamala’ya özgü ve Aztekler’le Mayalara için önemli bir besin olmuştur.
‘Chia’’(çiya) antik Maya dilinde güç anlamına gelmektedir.

Çiya tohumları, yüksek miktarda lif ve omega -3 yağ asidi ile bol miktarda kaliteli protein, mineral ve antioksidan içeren bir besindir. Çiya tohumu, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltırken, sindirim sistemini güçlendirir.

Çiya | Chia Tohumu
Çiya | Chia Tohumu

Çiya tohumları parlak, pürüzsüz dokulu olup, küçük, yassı ve oval şekillidir. Kahverengi ve siyah renkte olabilmektedirler. Hafif bir lezzetle sahip olan chia tohumu hemen hemen her şeye ilave edilerek tüketilebilir.

Çiya tohumu ıslatılıp püre içine eklenebilir ya da puding haline getirilebilir. Devamlı tüketilen yemeklere eklenebildiği gibi sadece salatalar veya yoğurtla birlikte de tüketilebilir.

Çiyayı suda bekletmenize, öğütmenize veya pişirmenize gerek yoktur. Pişirmeden salatalara, kahvaltı gevreklerine, yoğurda ve içeceklere ekleyebilirsiniz. Öğüterek tüketmek istediğinizde, kullanacağınız miktar kadar öğütmeniz tavsiye edilir.

Çiya tohumunu, pasta ve ekmeklerinizi içerisinde kullanabilir, susam gibi üzerin ekleyebilir, reçel, pilav ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Su tutma özelliği fazla olan çiya tohumunu soslara ve çorbalara kıvamı tutturmak için de eleyebilirsiniz.

Besin Değeri

Çiya tohumu, 100 gr’ında 486 kalori barındırır. Ayrıca 100 gr çiya tohumu;

• 33.36 g yağ
• 3.52 g karbonhidrat
• 1.34 g şeker
• 32.88 g lif
• 22.11 g protein
• 0,0003 g tuz içerir.

Karbonhidratlar ve Lif

Çiya tohumunun içerdiği karbonhidratların büyük çoğunluğu lif şeklindedir(%80’den fazlası)

24 g yani günlük tüketilmesi gereken çiya tohumu oranına 7,89 g oranında lif bulunmakta olup bu oran kadın ve erkeklerin günlük gerekmesi gereken lif miktarının büyük bir çoğunluğu karşılamaktadır.(Günlük ortalama kadınların 25 g, erkeklerinse 38 g. Lif tüketmesi sağlık açısından çok faydalıdır.)

Yağlar

Çiya tohumunun önemli özelliklerinden biri de kalp sağlığına önemi büyük olan omega-3 yağ asitlerini içermesidir. Çiya tohumları bilinen en iyi bitki bazlı omega-3 yağ asitleri içeren gıdadır. Bu konuda keten tohumlarından daha iyi olduğu bilinmektedir.
Proteinler

Çiya tohumları benzer tohumlara oranla %20 civarında daha fazla protein içerir. Yüksek proteinli gıdalarla beslenmek, yemek sonrası daha çok tokluk hissi uyandırır, fazla ve gereksiz beslenmenin bu şekilde önüne geçilmiş olur.

Çiya tohumları, önemli amino asitlerle birlikte yüksek düzey kaliteli bitkisel protein içermektedir.

Vitaminler ve Minareller

Protein kaynağı olan Çiya tohumu yüksek oranda fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve çinko gibi mineraller içirir.

Fosfor: Protein açısından zengin gıdalardaki suyun içinde bulunan fosfor, kemik sağlığına ve doku bakımına katkıda bulunur

Selenyum: Vücutta gerçekleşen bir çok sürece dahil olan antioksidatif bir mineraldir.

Demir: Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin bileşeni olan demir, vücuda oksijen taşınmasında rol alır.

Magnezyum: Diyet sebebiyle beslenirken yetersiz miktarda almak zorunda kalınan ve vücudun birçok işleminde önemli bir role sahip olan bir mineraldir.

Kalsiyum: Kemik, kas ve sinir sistemi için önemli olan ve insan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu önemli bir mineraldir.

Potasyum: Kalp sağlığının korunmasında etkili bir mineraldir.

Çiya Tohumunun Sağlığa Olan Faydaları

Kandaki Omega-3’ü Artırır

Omega-3 yağ asitleri beden ve beyin sağlığı için çok önemlidir ve chia tohumları omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengin bir besindir.

Kan Şekeri Kontrolü

Kan şekerini kontrol altında tutmak sağlık bir vücut ve yaşam için çok önemlidir. Yapılan araştırmalar, çiya tohumlarının insülin direncini azalttığı ve metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve kalp hastalığına sebep olan faktörleri azaltıp, kan şekerinin kontrol altında tutulmasını sağladığı saptamıştır.

Düşük Kan Basıncı

Yüksek tansiyon kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklara sahip bireyler için önemli bir risk faktörüdür.
Çiya tohumlarının yüksek tansiyonlu bireylerde kan basıncını düzenlemeye yardımcıdır.

Lif Alımını Artırıcı Etki

Birçok insan yeterli düzeyde lif almamaktadır fakat gerekli oranda lif tüketmek, bağırsak sağlığı için önemlidir.

24 g çiya tohumu tüketimi sayesinde erkekler için önerilen lif alım oranının %29’u, kadınlar için önerilen lif alımının %44’ü sağlanmış olur.

Özetle Çiya Tohumu Nedir

Çiya tohumları lif, antioksidanlar, mineraller ve kalp sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.

Kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmasının yanında sindirim ve bağırsak sağlığı üzerinde de etkileri vardır.

Çiya tohumunun en önemli avantajlarından birisi ise bütün yemeklere uyum gösterebilmesi ve kolaylıkla tüketilmesidir.

Çiya Tohumunu içeceklerde, kahvaltılarda, ve tatlılarda olarak kullanabilirsiniz.

Çiya tohumu ile yapılmış bir çok özel tarif için sitemizi inceleyebilirsiniz.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.